Молитва дітей за померлих батьків. Світла пам’ять. Вибачте за все, що було не так…

Кожен з нас з’явився на цьому світі завдяки двом людям – своїм батькам. 

Сімейні обставини бувають різними, але батьків не вибирають. Одні розходяться, інші залишають своїх дітей, але є і по-справжньому міцні сім’ї.

Що змусило людину вчинити саме так, ніхто не знає. Але головне завдання кожного віруючого християнина – віддати свій священний обов’язок, повагу при житті й після смерті людям, які подарували йому життя.

Молитва за батьків

В юності нам здається, що батьки нас не розуміють. Але чим старшим стаєш, тим більше усвідомлюєш, наскільки вони мали рацію. Ми потребуємо їх мудрих порад найбільше тоді, коли їх поруч немає.

Щоб приховати почуття провини та сказати недомовлене, багато влаштовують пишні похорони, проводять дні на кладовищі й встановлюють на могилах дорогі пам’ятники.Але душі, що пішла, цього не потрібно. Набагато важливіша щира молитва за спочилих батьків, поминання на літургії та роздача милостині. Не дарма кажуть, людина жива, поки про неї пам’ятають.

У православ’ї є багато способів висловити повагу до померлого. Можна сходити в храм і подати записку на проскомидію для поминання на літургії, можна замовити панахиду або коротку літію, а можна помолитися вдома.

Молитва за всякого покійного

Пом’яни, Господи Боже наш, у вірі й надії життя вічного преставльшагося раба Твого, брата нашого (ім’я), як благий і чоловіколюбець, отпущаяй гріхи і потребляяй неправди, полегши, відпусти і прости всі вільна його гріхи й невільні, визволи його від вічної муки і вогню геенскаго, і даруй йому причастя і насолоду вічних Твоїх благих, призначених люблять Тебе: аще бо і згрішив, але не відступив від Тебе, і безсумнівною у Отця і Сина і Святого Духа, Бога Тебе в Троїце славімаго, верова, і Одиницю в Трійцю і Трійцю в Єдності православно навіть до останнього свого подиху сповідував. Тим же милостивий того буди, і віру в Тебе замість діл прийми, і зі святими Твоїми яко Щедрий упокій: несть бо людини, іже поживе і не згрішила. Але Ти Єдін єси крім усякого гріха, і правда Твоя правда навіки, і Ти єси Єдін Бог милостей і щедрот, і людинолюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва про померлого до 40 днів

«Пом’яни, Господи Боже наш, у вірі й надії життя вічного новопреставленого раба Твого (або раби Твоєї) (ім’я), ти благий і чоловіколюбець, що відпускає гріхи і знищує неправди, полегши, відпусти і прости всі вільні його гріхи й невільні, ставлячи його у святе друге пришестя Твоє, в причастя вічних Твоїх благ, їх же заради в Тебе Єдиного віримо, істинного Бога і Чоловіколюбця.

Бо Ти єси воскресіння і живіт, і спокій рабу Твоєму (ім’я), Христе Боже наш. І Тобі славу возсилаємо, з безначальним твоїм Отцем і з Пресвятим Духом, нині і повсякчас, і на віки віків, амінь.»

Серед земної суєти постарайся знайти час і приділити кілька хвилин в день для читання молитви за упокій душі покійних батьків.

Молитва за померлих батьків

«Господи, Ісусе Христе, Боже наш! Ти сірих хранитель, скорботних пристановище і плачуть Утішитель.

Вдаюся до Тебе я, осиротілий, зітхаючи й плачучи, і молюсь Тобі: вислухай благання моє і не відверни лиця Твого від зітхань серця мого і від сліз очей моїх. Молюся Тобі, милосердний Господи, заспокой скорботу мою про розлуку з батьком (матерію) моїм (-ею) (ім’ярек), душу ж його (ея), яко сходять (ія) до Тебе з правдивою вірою в Тебе і твердою надією на Твою людинолюбство і милість, прийми в Царство Твоє Небесне.

Схиляюся перед Твоєю святою волею, що нею от’ят (-а) бисть у мене, і прошу Тебе, що не відніми точию від нього (нея або них) милості і благосердя Твого. Знаю, Господи, що Ти, Суддя світу цього, гріхи й нещастя отців наказуеші в дітях, онуках і правнуках аж до третього й четвертого роду: а й милуєшся отців за молитви і чесноти чад їх, онуків і правнуків.

З жалем і розчуленням серця благаю Тебе, милостивий Судіе, що не карай вічною карою померлого (-у) незабвеннаго (-у) для мене раба (-у) Твого (ю), батька (матір) мого (-ю) (ім’ярек), але відпусти йому (їй) всі провини його (ея) вільні й невільні, словом і ділом, і несвідомо створена ним (нею) в житії його (ея) зде на землі, і з милосердя і людинолюбства Твоєму, молитвами Пречиста Богородиці і всіх святих, помилуй його (ю) і вічної муки визволи.

Ти, милосердний Отче отців і чад! Даруй мені, у всі дні життя мого, до останнього подиху мого, що не переставати памятоваті про померлого батьку (матері) моєму (їй) в молитвах своїх, і умоляті Тебе, праведного Суддю, так вчініші його (ю) в місці світлому, у місці прохолодно і в місці покійного, з усіма святими, звідки я відбіжить всяка хвороба, печаль і зітхання.

Милостивий Господи! Прийми днесь раба Твого (Твоєї) (ім’ярек) теплу молитву мою край та віддай йому (їй) заплата Твоїм за труди і піклування виховання мого в вірі та християнській побожності, яко навчив (-ів) ма первее всього веде Тебе, свого Господа, благоговійно молитися Тобі, на Тебе Єдиного уповати в бідах, скорботах і хворобах і хранити Заповіді Твоя; за благопопеченіе його-(ея) про моє духовному успіху, за теплі приносив їм (нею) про мене моління перед Тобою і за все дари, ним (нею) випросив мені від Тебе, віддай йому (їй) Своєю милістю, Своїми небесними благами і радощами у вічному Царстві Твоєму.

Бо Ти Бог милостей і щедрот і людинолюбства. Ти спокій і радість вірних рабів Твоїх, і Тобі славу возсилаємо з Отцем і Святим Духом, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Смерть – це трагедія. Про неї ми вважаємо за краще не думати та продовжуємо жити звичайним життям. Але догляд в інший світ є неминучою частиною нашого духовного існування. Молитва за упокій батьків – це важливий вчинок, який обов’язково повинна виконувати жива людина.

Не забувай ходити в храм, звертайся до Господа в щоденній молитві, і вона допоможе знайти вихід з будь-якої, навіть безнадійної ситуації.

Яке б життя не прожив чоловік і які б вчинки не здійснював, в Царстві Божому ми всі єдині. Поминання померлих означає бажання допомогти душі людини й полегшити її страждання. Молися за живих і мертвих, і нехай Господь береже твою сім’ю.

Покажи статтю друзям в соціальних мережах, адже тут саме та інформація, про яку повинен знати кожен.

Всі ілюстрації та фото взяті із відкритих джерел інтернету

Залиште свій коментар

коментарів

Related Articles

Back to top button
error:
Close
Close